NASLOVNA | O GALERIJI   |  BIOGRAFIJA  |  KONTAKT  |  ATELJE RAŠOVIĆ |   TRG SLIKARA   |  SLIKE SA IZLOŽBI|  SLIKARI
 

  BIOGRAFIJA

      

     Slikarka Ljiljana Rasović srećno djetinjsvo provodi i odrasta u Staroj varoši u blizini hotela Crna Gora u Podgorici, okružena nesebičnom ljubavlju svojih roditelja i svoje babe, što je ostavilo snažan pečat na njen život i stvaralaštvo. Toplinu porodičnog doma, mnogo ljubavi i neizbrisivo sjećanje na djetinjstvo  prenijela je na svoje slike koje zrače poetskom osjećajnošću i toplinom i otkrivaju senzibilitet ove umjetnice. U tom najranijem periodu svog života njen talenat prepoznaje i njena profesorica likovnog vaspitanja Hranislava Bojanić koja joj pomaže da spozna svoj talenat i svoje interesovanje. Ljiljanini radovi iz tog perioda godinama su krasili školske hodnike.

 

     Ljiljana Rašović, rodjena Dabanović, diplomirala je na kod profesora Nikole Gvozdenovića Gvozda. Radila je jedno vrijeme kao likovni pedagog. Hobi joj je fotografija, povremeno se bavi enterijerom. Veliku ljubav gaji prema starinama-antokvitetima. Ljiljana stvara u svom ateljeu u Podgorici, a često boravi i na moru koje je posebno nadahnjuje u njenom stvaralaštvu. Od slikarskih tehnika koristi ulje i suvi pastel…

 

     Izlagala je više od deset puta samostalno, izmedju ostalih u galeriji Doma Vojske u Beogradu, u galeriji ”Art” na Svetom Stefanu, u galeriji “Venera-art” u Podgorici, u Modernoj galeriji u Budvi, u galeriji “Veliša Leković” Baru, u galeriji “Klub vojske” u Podgorici, u galeriji “Marko K. Gregović” u Petrovcu, u galeriji “Kula Balšića” u Ulcinju, u galeriji “Josip Bepo Benković” u Herceg Novom, Gradskoj galeriji u Kotoru  kao i u mnogim drugim. Takodje, izlagala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja lokovnih umjetnika Crne Gore. U okviru svog profesionalnog angažmana, organizator je većeg broja kvalitetnih izložbi u svojoj galeriji Venera-art, a na poziv svojih kolega slikara učestvovala je i učestvuje u pripremi postavki brojnih izložbi… U stalnoj potrazi za novim saznanjima i iskustvima boravila je na studijskim putovanjima u Italiji, Grčkoj i Engleskoj kao i u brojnim likovnim kolonijama...Uživa u božanskoj ljepoti starih majstora.

 

     Ljiljana Rašović je iskreni zaljubljenik u slikarstvo koje je, kao što se vidi, postalo neraskidivi dio njenog života i poslovanja. Njene boje su boje vječitog sunca. Čarolija i atmosfera puna mediteranske svjetlosti naseljava Ljiljanine radove, koji otkrivaju suptilnu vezu čulnog doživljaja prirode spolja i onoga sto njenu prefinjenu umjetničku dušu oplemenjuje iznutra. U njenim slikama utkan je veliki rad i strpljenje. Slika tišinu u nepregledne vodene površine, tu je ukrštanje prošlog i iskonskog sa ovovremenskim. Svojim posebnim, istančanim i izrazitim umjetničkim senzibilitetom uspjeva da  toplim koloritom naglasi nostalgicnu atmosferu u kojoj prolaznost, tragovi vremena i sjećanja imaju posebno mjesto.

 

     Kustos je svoje profesionalne galerije u Podgorici,Venera-art, koja nosi ime zene-boginje, inspiracije svih umjetnika od praiskona do danas.

 

     Sa svojom porodicom živi u Podgorici. Suprug i starija kćerka predaju na fakultetu, dok je mladja kćerka naslijedivši talenat i kreativnost od majke zavoljela slikarsku paletu.

 

     U svojoj galeriji rado saradjuje i prima kolege umjetnike različitih generacija. U njenom slikarstvu značajno mjesto zauzimaju motivi starih urbanih sredina, a posebno izdvaja kamene crkvice, portale, kapije, prozore, koje oživljava svojim toplim bojama, daje im svoj lični pečat  i čuva od zaborava. Svojim korijenima duguje ljubav prema jezeru, lokvanjima, čunovima, a more joj je inspiracija vječnog sunca čije boje, na Ljiljaninim slikama, govore o njenoj emociji koja je nježna i topla kao sunce i čista kao svitanje.

“Slikarstvo Ljiljane Rašović je oda prirodi, životu, moru, suncu i ljepoti”

 

Coko Marović
istoričar umjetnosti

“Estetika i etika se naizmjenicno poigrava u dusi naseg autora humaniste”

 

Koviljka Ćalasan
istoričarka umjetnosti

“Noseći pečat svog tvorca, slikarke Ljiljane Rašović, Galerija Venera-art, svojim upornim radom i istrajavanjem stvorila je sopstvenu prepoznatljivost i identitet i označila svoju ulogu promotera domaće kulturne umjetničke scene.”

 

Petrica Duletić
istoričarka umjetnosti

. . .

 
Created by Izrada web sajta | Prijatelji sajta: Tivat Apartmani | Apartmani Crna Gora